Split

Split är Kroatiens näst största stad och en av de vackraste. Gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats med dess höga klocktorn.

Palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus. Bygget tog tio år att slutföra. Ett turistmål är klocktornet där man kan gå upp för de mörka trånga trapporna för att sedan njuta av en öppen och fantastisk utsikt över staden och havet.

Split

Hamnpromenaden Riva i Split.

Gator och torg är smyckade med dyrbar marmor importerad från Grekland och Italien. I dag är palatset en del av staden. Den gamla delen av Split är bilfri och full med caféer, små butiker och restauranger. Den ena vackra byggnaden ersätter den andra och det bara kokar av historia i kvarteren och gränderna.

Till centrala Split hör också Riva – hamnpromenaden. Riva bjuder på en mängd restauranger, glassbarer och underhållning. Inte långt bort ligger hamnen. Härifrån går färjor ut till de största öarna. Det största rederiet är Jadrolinija. Kommer du till Split med flyg är det vid den stora frukt- och grönsaksmarkanden utanför stadsmurens östra sida som flygbussarna stannar.

Split

Kroatiska supporters under EM i fotboll.


Snabba fakta

Split är det ekonomiska och administrativa centret i Dalmatien och har cirka 200 000 invånare.

Split karta & flygfoto

 Stor karta

Bilder från Split


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook